Mlada Vilenica 2017 prinesla ducat priznanj, absolutno zmagovalko in skupinsko nagrado

Mlada Vilenica 2017 prinesla ducat priznanj, absolutno zmagovalko in skupinsko nagrado

Tema natečaja Mlada Vilenica 2017 je bila 'Čista voda – čista sreča' – »Zaradi moralne drže in zrelosti mladih pesnikov se lahko ponovno pogumneje oprimemo upanja na človekov boljši jutri« (Lilijana Gustinčič Furlan, članica strokovne komisije Mlade Vilenice).

Letošnji natečaj Mlada Vilenica 2017, katerega tema je bila 'Čista voda – čista sreča', se je zaključil v začetku maja, zares sklenili pa so ga to soboto s podelitvijo priznanj nagrajencem, ki so se na Kras pripeljali iz cele Slovenije. Na letošnji natečaj je prispelo 115 pesmi iz 42 vzgojno-izobraževalnih zavodov (VVZ) ter 74 likovnih del iz 14 VVZ, strokovna komisija pa je izbrala sedem prejemnikov priznanj v štirih kategorijah - vrtec, 2. triada OŠ, 3. triada OŠ in srednja šola –, kar trem pa je namenila posebne nagrade. Tudi v natečaju za najboljšo likovno delo – ta je letos potekal tretje leto zapored - je komisija izbrala sedem prejemnikov priznanj, med temi je podelila tudi skupinsko nagrado ter priznanje za absolutno zmagovalko.


Kot je priznala komisija s predsednico Kulturnega društva Vilenica in veliko glasbenico Tinkaro Kovač na čelu, je bil izbor zahteven, saj je bila velika večina pesmi zelo dobro pripravljenih. Dolgoletna učiteljica Lilijana Gustinčič Furlan, ki je tudi že vrsto let v strokovni komisiji Mlade Vilenice, ter Izak Ban, član komisije, ki je obenem tudi predstavnik mladih, sicer pa izjemni mladi glasbenik in prejemnik številnih nagrad na klavirskih tekmovanjih, pa sta se letos razveselila še dodatne zadolžitve komisije, ki je poleg pesmi izbirala tudi najboljša likovna dela na isto temo. V tem delu izbora se je komisiji pridružil dodatni član – ilustrator in oblikovalec Roman Peklaj.

Tema 17. Mlade Vilenice je Čista voda – čista sreča, s čimer se Mlada Vilenica pridružuje globalni skrbi za čisto, pitno vodo - skupni evropski temi, ki je v letu 2017 posvečena naravi. Pravica do vode kot ustavna pravica je namreč v tem obdobju zelo aktualna tema v slovenski družbi in zato želimo opozoriti na ustrezen odnos do vode in vodnih virov, mladim pa želimo postaviti temelje za globlje razmišljanje o povezavi pomena vode za srečno življenje.

V natečaju za najboljšo pesem je komisija izbrala sedem prejemnikov priznanj v štirih kategorijah - vrtec, 2. triada OŠ, 3. triada OŠ in srednja šola –, kar trem pa namenja posebne nagrade. Tudi v natečaju za najboljšo likovno delo je komisija izbrala sedem prejemnikov priznanj, med temi je podelila tudi skupinsko nagrado ter priznanje za absolutno zmagovalko.

Izak Ban, član komisije, ki je obenem tudi sam večkrat nagrajeni glasbenik ter v komisiji predstavnik mladih, je ob tem dejal: »Vsako izmed pesmi sem večkrat prebral in natančno analiziral, saj sem hotel resnično karseda objektivno oceniti vsa pesniška dela. Pri tem sem imel letos večjo težavo pri izboru kakor lani, saj so prispele pesmi najrazličnejših oblik in starosti ustvarjalcev. Pesmi so bile zelo različnih umetniških vrednosti, in zato je bila moja naloga precej manj enostavna kakor lani (oz. vsaj tako sem jo občutil jaz). Pri veliko individualih me je navdušil izraz estetike, ki se je pri nekaterih čutil v lahkotnem in enakomernem ritmu pesmi, drugi so imeli zelo bogat besedni zaklad, spet naslednji pa so dali poudarek na pomen besed, ki so jih zapisali na papir, nekateri pa so bili že precej vešči v poznavanju pesniških sredstev, kar je bilo zame tudi precej neverjetno, in zato je bila moja naloga žiranta tako težka. Vsaka pesem je bila v svojem pogledu odlična taka, kot je bila napisana.«

Lilijana Gustinčič Furlan, članica strokovne komisije in učiteljica, pa je ob letošnji Mladi Vilenici 2017 dejala: »V pesmih sem ugledala mnogo zanimivih podob in prebrala kar precej modrih spoznanj, izpovedanih v izvirnih mislih. Iz tekstov je lepo razvidno, da se mladi dobro zavedajo povezanosti vode in človeka. Ta povezanost v njihovih očeh ne sega le na raven telesnega, ampak tudi v sfero duhovnega. Pesniki jo ubesedujejo tako z vidika dobre kot še bolj tudi z gledišča slabe luči. Ob tem njihova beseda zveni dokaj kritično. V več primerih odraslemu človeku upravičeno izrekajo etični opomin. Človek namreč vodo kot vir življenja in hkrati kot življenje samo sicer postavlja na visoki prestol, po drugi strani pa zaradi svoje pritlehnosti in bivanjske nemoči z njo ravna neodgovorno. Naši tekmovalci pa ne pozabljajo niti na samokritičnost.
Zaradi moralne drže in zrelosti mladih pesnikov se lahko ponovno pogumneje oprimemo upanja na človekov boljši jutri.«

Podelitev priznanj Mlada Vilenica 2017 sta v soboto, 3. junija 2017, v Kosovelovem domu v Sežani z glasbenim programom obogatila sama Tinkara Kovač ter raper Zlatko, ki je prav za to priložnost pripravil pesem prav o vodi in sreči. Ob robu prireditve so udeleženci popisali svoja doživetja tudi na razglednice Mlada Vilenica 2017, ki so jih poslali svojim prijateljem in znancem, ter si ogledali še samo jamo Vilenico.

Mladi nagrajenci bodo sodelovali tudi na literarnem branju, ki bo potekalo na matineji festivala Vilenica na domačiji Maksa Fabianija v Kobdilju 9. septembra 2017.

Natečaj Mlada Vilenica razpisujeta Kulturno društvo Vilenica Sežana in Območna izpostava JSKD Sežana. Pesmi vseh sodelujočih so objavljene v zborniku 17. Mlada Vilenica 2017, ki je dostopen tudi na (novi) spletni strani www.mladavilenica.si.Avtorji izbranih najboljših pesmi Mlada Vilenica 2017

Nagrajenka v kategoriji VRTEC:
Rebeka Deželak, Vrtec Nova Gorica, enota CICIBAN, skupina: Mavrični palčki
Naslov pesmi: Veselo vodno poletje
Mentorica: Nevenka Boškin, somentorica: Mojca Mavri

Nagrajenka v kategoriji 2. TRIADA OŠ:
Laura Markič, 6. razred, OŠ Čepovan
Naslov pesmi: Kam teče, kam
Mentorica: Zdenka Plesničar

Nagrajenka v kategoriji 3. TRIADA OŠ:
Una Ljubin, 9. razred, Osnovna šola Milana Šuštaršiča Ljubljana
Naslov pesmi: Vse bom nosila s seboj
Mentorica: Nataša Škorjanc Strnad

Nagrajenka v kategoriji SREDNJA ŠOLA
Sara Lindič, 1. d letnik, Srednja frizerska šola Ljubljana
Naslov pesmi: Kapljica življenja
Mentorica: Andreja Kordiš

Nagrajenka v kategoriji POSEBNA NAGRADA
Vesna Muzek, 9. c razred, OŠ Franca Rozmana – Staneta Maribor
Naslov pesmi: Sogovornica voda
Mentorica: Simona Deučman

Nagrajenka v kategoriji POSEBNA NAGRADA
Nika Mravlja, 6. razred, Osnovna šola Črni Vrh
Naslov pesmi: Brez pitne vode
Mentorica: Darja Rupnik

Nagrajenka v kategoriji POSEBNA NAGRADA
Lana Vuga, 6. a razred, Osnovna šola Marije Vere Kamnik
Naslov pesmi: Vodna kapljica – zrcalo v svet
Mentorica: Helena BrezarAvtorji izbranih najboljših likovnih del Mlada Vilenica 2017

Nagrajenec v kategoriji VRTEC: Posebna pohvala gre celi vrtčevski skupini
Marsel Pintarič, 3 leta, Vrtec Sv. Jurij, Rogašovci
Naslov dela (mešana tehnika): Rajanje v čisti vodi
Vzgojiteljice: Bernarda Skledar, Darja Bokan, Klavdija Celec

Nagrajenka v kategoriji 2. RAZRED OŠ:
Nika Klevišar, 2. razred, OŠ Orehek pri Kranju
Naslov dela (tehnika pastel): Voda
Mentorica: Marija Maja Draksler


Nagrajenka v kategoriji 6. RAZRED OŠ
Lea Alicia Sauli, 6. razred, OŠ Franca Rozmana Maribor
Naslov dela (tehnika voščenke): Iskanje vode
Mentorica: Janja Tomažič

Nagrajenka v kategoriji 7. RAZRED OŠ
Lili Hunnicutt, 7. razred, OŠ Orehek pri Kranju
Naslov dela (tehnika DOPOLNITI): V globini oceana
Mentorica: Marija Maja Draksler

Nagrajenka v kategoriji 8. RAZRED OŠ
Tia Alfirev, 8. a razred, OŠ Log Dragomer
Naslov dela (tehnika suhe barvice): Slap
Mentorica: Draga Davitkova Erič

Nagrajenci v kategoriji SKUPINSKA NAGRADA:
Lana Pušnik, 5. b razred, Zala Oprešnik, 5. b razred, Neli Hribernik, 5. razred, Polona Lesnik, 7. razred, Marko Horvat, 7. razred, Manca Valoh Svitlica, 7. razred, OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje
Naslov del (tehnika tempera): Pesem o vodi, Začetek življenja, Srce oceana, Vrtinec, Odprto morje, Neustavljiva sila;
Mentor: Robert Klančnik

Nagrajenka v kategoriji ABSOLUTNA ZMAGOVALKA:
Maja Ružič, 6. razred, OŠ Dutovlje
Naslov dela (tehnika linorez): Življenje v kalu
Mentorica: Vlasta Markočič

0 0
Feed