Ob Mladi Vilenici 2017

Ob Mladi Vilenici 2017

Na Mladi Vilenici sem osebno že velikokrat sodeloval v vlogi tekmovalca, kot žirant pa sodelujem sedaj že drugo leto zapored. Moram reči, da mi je bilo zelo zanimivo sestopiti iz perspektive tekmovalca v pogled ocenjevalca, in imeti to vlogo oz. čast pri izboru najboljših pesmi in likovnih del, ki so nam jih predstavili tekmovalci.

Vsako izmed pesmi sem večkrat prebral in natančno analiziral, saj sem hotel resnično karseda objektivno oceniti vsa pesniška dela. Pri tem sem imel letos večjo težavo pri izboru kakor lani, saj so prispele pesmi najrazličnejših oblik in starosti ustvarjalcev. Pesmi so bile zelo različnih umetniških vrednosti, in zato je bila moja naloga precej manj enostavna kakor lani (oz. vsaj tako sem jo občutil jaz).


Pri veliko individualih me je navdušil izraz estetike, ki se je pri nekaterih čutil v lahkotnem in enakomernem ritmu pesmi, drugi so imeli zelo bogat besedni zaklad, spet naslednji pa so dali poudarek na pomen besed, ki so jih zapisali na papir, nekateri pa so bili že precej vešči v poznavanju pesniških sredstev, kar je bilo zame tudi precej neverjetno, in zato je bila moja naloga žiranta tako težka. Vsaka pesem je bila v svojem pogledu odlična taka, kot je bila napisana.

Ker se med drugim tudi sam ukvarjam s poezijo, sem se sam pri sebi zavedal, kaj iščem v pesmih, ki sem jih (iz)bral, in moram zato tudi dodati, da ni bilo ene pesmi, ki bi me tako rekoč razočarala. Vsaka je imela vsaj nekaj, kar sem v pesmih iskal. Vsako umetniško delo je resnično najboljše v svoji interpretaciji, in to vsekakor drži tudi za letošnjo Mlado Vilenico. Prav zato mi je bilo še bolj v veselje sodelovati v tako čudovitem projektu. Ob tej misli čestitam vsakemu mlademu sodelujočemu umetniku ali umetnici, in jim priporočam, naj še kar naprej svoja čustva in misli zlivajo na papir v obliki pesmi. Obenem čestitam vsem sodelujočim in vsem tekmovalcem Mlade Vilenice 2017.

Izak Ban, član komisije Mlada Vilenica 2017

0 0
Feed