O NAS

Mlada Vilenica 2017

Mlada Vilenica je mednarodni literarni natečaj, namenjen otrokom osnovnih in srednjih šol v Sloveniji in širše, v letu 2015 pa se je projekt razširil tudi v vrtce in v letu 2016 še na likovna dela. Nagrado Mlada Vilenica koordinira in podeljuje Kulturno društvo Vilenica iz Sežane, ki je tudi lokalni soorganizator enega pomembnejših programov DSP-ja, mednarodnega literarnega festivala Vilenica.

Na šestnajsti mednarodni natečaj mladih v pisanju pesmi Mlada Vilenica 2016 je prispelo 195 pesmi otrok iz Slovenije in sosednjih držav. Natečaj je v lanskem letu presegel državne meje in pritegnil k sodelovanju slovenske otroke in mladostnike, ki živijo v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Lani pa smo nagovorili še slovenske otroke, ki so se rodili in živijo v izseljenstvu. Zelo smo veseli odziva štirih izobraževalnih ustanov iz Italije, ki so skupaj prispevale kar 23 pesmi, štiri smo prejeli iz Avstrije in sedem iz Bijeline v BiH.

Mladi pesniki in pesnice bodo letos v družbi Kulturnega društva Vilenica iz Sežane, Društva slovenskih pisateljev, ki aktivno podpira Mlado Vilenico, ter ob pomoči Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Občine Sežane, OŠ Srečka Kosovela in Vrtca Sežana uživali na zaključni prireditvi s podelitvami nagrad v soboto, 3. junija 2017, na Krasu.

Tematika 17. Mlade Vilenice nosi naslov Čista voda – čista sreča, s čimer se Mlada Vilenica pridružuje globalni skrbi za čisto, pitno vodo - skupni evropski temi, ki bo v letu 2017 posvečena naravi. Pravica do vode kot ustavna pravica je namreč v tem obdobju zelo aktualna tema v slovenski družbi in zato želimo opozoriti na ustrezen odnos do vode in vodnih virov, mladim pa želimo postaviti temelje za globlje razmišljanje o povezavi pomena vode za srečno življenje.

V letu 2017 bo Mlada Vilenica doživela pomembno prelomnico, ki bo kot nikoli doslej končno uresničena. V sožitju z Mednarodno literarno nagrado Vilenica bo namreč udejanjila tudi svoje poslanstvo na področju povezovanja in skrbi za mlade Slovence v zamejstvu in kot glavno nagrado za najboljše literarno delo iz zamejstva nagrajencu in njegovi družini podelila izlet v matično deželo, z nagrajencem in po možnosti z enim od njegovih staršev, ter še z dvema na natečaju sodelujočima zamejcema pa bo na sklepnem dogodku s podelitvijo priznanj Mlada Vilenica 2017, izvedla omizje na temo ohranjanja slovenskega jezika in kulture v zamejstvu.

Prijava